Hyväntuulisen ihmisen koira

Lyyli päiväunilla

Maremmano-Abruzzese on italialainen laumanvartija, jonka alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut elää vapaana lammaslaumojen seassa ja suojella laumaa susilta ja muilta petoeläimiltä.

M-a soveltuukin luonteensa puolesta parhaiten maaseudulle, missä se saa toteuttaa luontaista käyttäytymistään oman lauman vartijana. Myös omakotitalo, jossa on suuri, mielellään aidattu piha, on koiralle sopiva asuinympäristö. En koskaan suosittele tai myy laumanvartijaa kerros-tai rivitaloon!

Omaa reviiriä m-a vahtii haukkumalla. Varsinkin hämärän aikaan haukkuminen ja reviirin kiertäminen voimistuu. M-a ei ole koskaan hyökkäävä vaan se yrittää aina ensin karkoittaa uhkan reviiriltään haukkumalla ja isoa kokoaan hyödyntämällä estää tunkeilijan pääsyn laumansa luo.

M-a on hyvin leikkisä ja pentumainen koko elämänsä ajan. Sillä on kaunis, naurava ilme ja erinomainen kyky aistia tilanteita. Se ei halua laumassaan minkäänlaisia konflikteja ja rakastaa tyyntä ja rauhallista ilmapiiriä. Paras palkitsemiskeino ja usein ainoa keino saada haluamansa asian toimimaan m-a:n kanssa on kehu ja iloinen asenne. 

Jos etsit koiraa, jonka kanssa harrastaa TOKOa, agilityä tms., suosittelen etsimään jonkin toisen rodun. M-a:n kanssa voi toki yrittää harrastaa kaikkea mahdollista ja oman reviirinsä ulkopuolella koiran ei saisi olla suojeleva, mutta siinä tarvitaan kyllä aika annos huumoria ja pitkää pinnaa omistajalta.

M-a on sellainen "laiskan ihmisen" koira, joka ei vaadi lenkkeilyä eikä ylimääräisiä aktiviteetteja. Se nukkuu aina silloin kun tilanne ei vaadi erityistä tarkkailua tai uhkia ei ole havaittavissa. Meillä on useinkin ollut tilanteita, että ihmisiä on ollut kylässä usean tunnin ajan, mutta koira on vain nukkunut. Ilmeisesti lauman arvojärjestys on kohdillaan; sisällä vartioi ihmiset ja ulkona koirat.